Alergény

Alergeny

Na základe smernice č.2000/13ES Európskeho parlamentu a Rady v znení smernice č.2003/ 89/ES a na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č.1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č.1761/2005-100 a výnosu č.3069/2005-100  má výrobca potravín povinnosť informovať spotrebiteľa o možných alergénoch vo výrobkoch.

Zoznam alergénov podľa platného výnosu vydaného Ministerstvom zdravotníctva a Ministerstvom pôdohospodárstva SR zo dňa 1.2.2008

 
  1.  Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridne odrody). 
  2.  Kôrovce a výrobky z
  3.  Vajcia a výrobky z nich.
  4.  Ryby a výrobky z nich.
  5.  Arašidy a výrobky z nich.
  6.  Sójové zrná a výrobky z nich.
  7.  Mlieko a výrobky z neho.
  8.  Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  9.  Zeler a výrobky z neho.
  10.  Horčica a výrobky z nej.
  11.  Sezamové semená a výrobky z nich.
  12.  Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l. / konzervanty/
  13.  Vlčí bob a výrobky z neho.
  14.  Mäkkýše a výrobky z nich.
Donáška Bratislava -
Cena donášky €